Για εμασ

Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στα άτομα που θέλουν την κοινωνική αλλαγή με τα κατάλληλα εργαλεία για να το κάνουν.

Οραματιζόμαστε κοινότητες που διαρκούν στον χρόνο και τα μέλη τους μπορούν να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους.

Ένα εργαστήριο για την δημιουργία κοινότητας

Το Community Lab (κοινοτικό εργαστήρι) είναι ένα εργαστήριο εργαλείων για την κοινοτική ζωή. Έχει μια διεπιστημονική προσέγγιση βοηθώντας τις κοινότητες να ευδοκιμήσουν. Παρέχει χώρους για να μεταμορφωθούν και να φτάσουν οι κοινότητες
τις δυνατότητές τους. Χώροι όπου οι άνθρωποι μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς για να είναι μέρος των κοινοτήτων με την καθοδήγηση έμπειρων συντονιστών.
Το Community Lab αγκαλιάζει το όραμά του μέσω των:


● Περμακουλτούρα (Μόνιμη καλλιέργεια): Στόχος η πραγματική κοινωνική και περιβαλλοντική αναγεννητικότητα του ανθρώπινου οικοσυστήματος.
● Σοσιοκρατία 3.0: Ένα σύνολο εργαλείων (μοτίβων) που οδηγούν τις κοινότητες σε αποτελεσματική οργάνωση και λήψη αποφάσεων.
● Διευκόλυνση: Η τέχνη του να συνδέεις τη συλλογικότητα με το όραμά τους, ενώ φροντίζεις το ανθρώπους και τις διαδικασίες τους.

Για να επιτύχουμε τους στόχους του community lab, έχουμε ένα δίκτυο συνεργατών (εκπαιδευτών, διευκολυντών κ.α.) με τους οποίους συνεργαζόμαστε αναλόγως το εγχείρημα.

Τα project μασ

Συντροφια: Εγχειρημα περμακουλτουρασ

Tο Community Lab έχει ένα “σπίτι”, ένα εκπαιδευτικό εγχείρημα περμακουλτούρας που ονομάζεται Συντροφία, (Συντροφικότητα, τρώμε μαζί) Η Συντροφία ξεκίνησε το 2024, σχεδιασμένο με τις αρχές της περμακουλτούρας για να φιλοξενεί εθελοντές και εκπαιδεύσεις και να επιδεικνύει τη συντροπική γεωργία στους τοπικούς αγρότες. Βρίσκεται στην κοινότητα Γαρίπα των Χανίων δίπλα σε άλλα ενδιαφέροντα καινοτόμα εγχειρήματα όπως το αγρόκτημα περμακουλτούρας Ελευθεροχώραφο, το σχολείο του Δάσους Καρατζούλες και άλλα.

χωραφι που θεραπευει

Σε συνεργασία με τον σύλλογο Σημείο Κοινωνικών Δράσεων Κισσάμου και τον Δήμο Κισσάμου, πραγματοποιείται σχεδιασμός περμακουλτούρας και υλοποιήση σε μία δημοτική έκταση στην Κίσσαμο στον νομό Χανίων. Η υλοποίηση γίνεται με στόχο την δημιουργία ενός θεραπευτικού εκπαιδευτικού χωραφιού προσβάσιμο σε ΑΜεΑ και στους μαθητές των τοπικών σχολίων. Η παρουσίαση του σχεδιασμού περμακουλτούρας εδώ

Facilitation.gr

Η 1η εκπαίδευση στην Ελλάδα πάνω στην διευκόλυνση συλλογικών διαδικασιών, την τέχνη του να γίνονται οι συλλογικές μας διαδικασίες πιο αποτελεσματικές, γεμάτες νόημα και πραγματική ισότητα. Το community lab σε συνεργασία με τον Στάθη Μαυρίδη, πιστοποιημένο διευκολυντή από το Διεθνές Ινστιτούτο Διευκόλυνσης της Ισπανίας, ίδρυσαν το facilitation.gr που εκπαιδεύει διευκολυντές από το 2022 με ετήσιους κύκλους εκπαίδευσης πάνω στην τέχνη της συνοδείας ομάδων. Περισσότερες πληροφορίες στο facilitation.gr

Ο εμπνευστησ του communitylab

Χρήστος Καρυστινός

Μηχανικός οικο-κοινωνικών συστηματων

Είναι εκπαιδευμένος δάσκαλος περμακουλτούρας σύμφωνα με την διδασκαλία της Rosemary Morrow και υλοποιεί το δίπλωμα του στην περμακουλτούρα στην Ιταλική Ακαδημία Περμακουλτούρας με θέμα τον σχεδιασμό οικο-κοινοτήτων στην Ελλάδα. Η εμπειρία του στις οικο-κοινότητες (Sunseed Desert Technology, Lakabe, Auroville) και εγχειρήματα περμακουλτούρας ανά τον κόσμο του δίδαξαν ότι η αναγέννηση των οικοσυστημάτων περνά μέσα από την αναγέννηση των κοινωνικών συστημάτων. Ζει και εργάζεται στην επαρχία της Κρήτης όπου διαχειρίζεται το εγχείρημα “Το Χωράφι που θεραπεύει” και καλλιεργεί ελιές. Έχει εμπειρία με πάνω από 200 διδακτικές ώρες πανω στην περμακουλτούρα και είναι διοργανωτής της εκπαίδευσης στη διευκόλυνση συλλογικών διαδικασιών (facilitation.gr), συνεισφέροντας στη κοινωνική βιωσιμότητα των συλλογικών εγχειρημάτων στην Ελλάδα. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών στο ΕΜΠ, Αθήνα και μετάβηκε από μία ζωή στην πόλη και σε μία ζωή στην επαρχία κοινοτικού χαρακτήρα.

Έχει εκπαιδευτεί στη Μη βίαιη επικοινωνία (ως εργάτης για νέους), στην κοινωνιοκρατία (ως συντονιστής), στη διευκόλυνση ομάδων (βασική εκπαίδευση), στο θέατρο των καταπιεσμένων (ως διευκολυντής), στη συντροπική γεωργία και την περμακουλτούρα (όπως εκπαιδευτικός), στη μη τυπική εκπαίδευση (μεθοδολογία Bridgedale 360, με θεατρικές μεθόδους, εργασία στη φύση) και συγγραφή έργων Erasmus + σύμφωνα με τη μεθοδολογία του Yes to Sustainability Netowrk.

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΑΣ

Η ιδέα του Community Lab δημιουργήθηκε το 2021 μετά τη μελέτη οικο-χωριών και αναγεννητικών παραδειγμάτων  στην Ισπανία, μια χώρα με παρόμοιο κοινωνικό και φυσικό οικοσύστημα με της Ελλάδας. Η διαδρομής μας ξεκίνησε από τα πολιτικά κινήματα στην πόλη με τα προτάγματα της αυτονομίας και της παγκόσμιας δικαιοσύνης. Εξελίχθηκε σε θεωρίες και πρακτικές που χτίζουν ένα διαφορετικό παράδειγμα, δεν εναντιώνονται μόνο στο υπάρχον. Η περμακουλτούρα, η διευκόλυνση συλλογικών διαδικασιών, ο κοινοτισμός και ο τοπικισμός ήταν ερεθίσματα για μια εις βάθος εξερεύνηση του ερωτήματος: “προς ποιά κατεύθυνση χρειάζεται να πάμε;”. Μέσω της ανάγκης οι ίδιοι να δοκιμάσουμε τις λύσεις που προτείνουμε, έτσι ώστε αυτό που διδάσκουμε να είναι αυτό που ζούμε, βρεθήκαμε στα μονοπάτια των οικοκοινοτήτων, μικρών πυρήνων ανθρώπων που εφαρμόζουν ένα διαφορετικό κοινωνικό σύστημα και έχουν μεγάλη σύνδεση με την γη. Οι σπόροι της εμπειρίας μας είναι το Community Lab, σπόροι κοινότητας στην Ελλάδα του σήμερα.

ΜΙΝΤΙΑ

Η Λακάμπε, μια οικοκοινότητα και κατελλημένο χωριό

ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ

Κοινωνική Περμακουλτούρα

Βιωσιμότητα: Κάτι είναι βιώσιμο όταν μπορεί να επαναλαμβάνεται αιωνίως. Προσωπική βιωσιμότητα είναι η ικανότητα να διατηρούμε τους/τις εαυτούς/ες μας: τα επίπεδα ενέργειας μας, την υγεία

Περισσότερα »

Τι είναι Περμακουλτούρα;

Περμακουλτούρα (Permaculture) ή αλλιώς μόνιμη καλλιέργεια (permanent-agriculture) ως έννοια, δημιουργήθηκε από τους Bill Mollison και David Holmgren στην Αυστραλία στη δεκαετία του ’70 ως απάντηση

Περισσότερα »

Συντροπική καλλιέργεια

Εισαγωγή Η συντροπική καλλιέργεια είναι μία μέθοδος καλλιέργειας του εδάφους εμπνευσμένη από τον Ernst Gotsch, ο οποίος παρατήρησε για χρόνια τα συστήματα που χρησιμοποιούσαν οι

Περισσότερα »

Ενδιαφερεστε για καποια υπηρεσια μασ;

Επικοινωνηστε μαζι μασ