Για εμασ

Η αποστολή μας είναι να προσφέρουμε στα άτομα που θέλουν την κοινωνική αλλαγή με τα κατάλληλα εργαλεία για να το κάνουν.

Το όραμα μας είναι κοινότητες που διαρκούν στον χρόνο και τα μέλη τους μπορούν να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους.

Ένα εργαστήριο για την δημιουργία κοινότητας

Το Community Lab (κοινοτικό εργαστήρι) είναι ένα εργαστήριο εργαλείων για την κοινοτική ζωή. Έχει μια διεπιστημονική προσέγγιση βοηθώντας τις κοινότητες να ευδοκιμήσουν. Παρέχει χώρους για να μεταμορφωθούν και να φτάσουν οι κοινότητες
τις δυνατότητές τους. Χώροι όπου οι άνθρωποι μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς για να είναι μέρος των κοινοτήτων με την καθοδήγηση έμπειρων συντονιστών.
Το Community Lab αγκαλιάζει το όραμά του μέσω των:


● Περμακουλτούρα (Μόνιμη καλλιέργεια): Στόχος η πραγματική κοινωνική και περιβαλλοντική αναγεννητικότητα του ανθρώπινου οικοσυστήματος.
● Σοσιοκρατία 3.0: Ένα σύνολο εργαλείων (μοτίβων) που οδηγούν τις κοινότητες σε αποτελεσματική οργάνωση και λήψη αποφάσεων.
● Διευκόλυνση: Η τέχνη του να συνδέεις τη συλλογικότητα με το όραμά τους, ενώ φροντίζεις το ανθρώπους και τις διαδικασίες τους.

Για να επιτύχουμε τους στόχους του community lab, έχουμε ένα δίκτυο συνεργατών (εκπαιδευτών, διευκολυντών κ.α.) με τους οποίους συνεργαζόμαστε αναλόγως το εγχείρημα.

Τα project μασ

Facilitation.gr

Η 1η εκπαίδευση στην Ελλάδα πάνω στην διευκόλυνση συλλογικών διαδικασιών. Το community lab σε συνεργασία με τον Στάθη Μαυρίδη, πιστοποιημένο διευκολυντή από το Διεθνές Ινστιτούτο Διευκόλυνσης της Ισπανίας, ίδρυσαν το facilitation.gr που εκπαιδεύει διευκολυντές από το 2022 με ετήσιους κύκλους εκπαίδευσης πάνω στην τέχνη της συνοδείας ομάδων. Περισσότερες πληροφορίες στο facilitation.gr

Kissamos social spot - χωραφι που θεραπευει

Σχεδιασμός περμακουλτούρας και υλοποιήση μιας δημοτικής έκτασης στην Κίσσαμο στον νομό Χανίων. Η υλοποίηση γίνεται σε συνεργασία με το Kissamos Social Spot με στόχο την δημιουργία ενός θεραπευτικού εκπαιδευτικού χωραφιού μερικώς προσβάσιμο σε ΑΜεΑ. Περισσότερες πληροφορίες στα social media.

evolving cycles

Το community lab αποτελεί μία οικοτοπία, ένα οικο-πολιτιστικό εγχείρημα της ΑΜΚΕ Κύκλοι Εξέλιξης. Το community lab δρα αυτόνομα αλλά και σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ, συνεισφέροντας εμπράκτως στο όραμα της δικτύωσης των εγχειρημάτων περμακουλτούρας στην Ελλάδα. Διαχειριζόμαστε το πρόγραμμα ομαδικού εθελοντισμού European Solidarity Corps για τον οργανισμό για το διάστημα 2022-24. Περισσότερες πληροφορίες στο evolvingcycles.com

Ο Ιδρυτής του communitylab

Χρηστοσ Καρυστινοσ

Σχεδιαστής, καλλιεργητής, εκπαιδευτής

Είναι εκπαιδευμένος δάσκαλος περμακουλτούρας σύμφωνα με την διδασκαλία της Rosemary Morrow και υλοποιεί το δίπλωμα του στην περμακουλτούρα στην Ιταλική Ακαδημία Περμακουλτούρας με θέμα τον σχεδιασμό οικο-κοινοτήτων στην Ελλάδα. Η εμπειρία του στις οικο-κοινότητες (Sunseed Desert Technology, Lakabe, Auroville) και εγχειρήματα περμακουλτούρας ανά τον κόσμο του δίδαξαν ότι η αναγέννηση των οικοσυστημάτων περνά μέσα από την αναγέννηση των κοινωνικών συστημάτων. Ζει και εργάζεται στην επαρχία της Κρήτης όπου βοηθάει στο εγχείρημα "Ελευθεροχώραφο" του Νικόλα Γρυσπολάκη. Έχει εμπειρία με πάνω από 200 διδακτικές ώρες πανω στην περμακουλτούρα και είναι διοργανωτής της εκπαίδευσης στη διευκόλυνση συλλογικών διαδικασιών (facilitation.gr), συνεισφέροντας στη κοινωνική βιωσιμότητα των συλλογικών εγχειρημάτων στην Ελλάδα. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών στο ΕΜΠ, Αθήνα και μετάβηκε από μία ζωή στην πόλη και σε μία ζωή στην επαρχία κοινοτικού χαρακτήρα.

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΑΣ

Η διαδρομής μας ξεκίνησε από τα πολιτικά κινήματα στην πόλη με τα προτάγματα της αυτονομίας και της παγκόσμιας δικαιοσύνης. Εξελίχθηκε σε θεωρίες και πρακτικές που χτίζουν ένα διαφορετικό παράδειγμα, δεν εναντιώνονται μόνο στο υπάρχον. Η περμακουλτούρα, η μη βίαιη επικοινωνία, ο κοινοτισμός και ο τοπικισμός ήταν ερεθίσματα για μια εις βάθος εξερεύνηση του ερωτήματος: “προς ποιά κατεύθυνση χρειάζεται να πάμε;”. Μέσω της ανάγκης οι ίδιοι να δοκιμάσουμε τις λύσεις που προτείνουμε, έτσι ώστε αυτό που διδάσκουμε να είναι αυτό που ζούμε, βρεθήκαμε στα μονοπάτια των οικοκοινοτήτων, μικρών πυρήνων ανθρώπων που εφαρμόζουν ένα διαφορετικό κοινωνικό σύστημα και έχουν μεγάλη σύνδεση με την γη. Οι σπόροι της εμπειρίας μας είναι το community lab, σπόροι κοινότητας στην Ελλάδα του σήμερα.

ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ

Συντροπική καλλιέργεια

Εισαγωγή Η συντροπική καλλιέργεια είναι μία μέθοδος καλλιέργειας του εδάφους εμπνευσμένη από τον Ernst Gotsch, ο οποίος παρατήρησε για χρόνια τα συστήματα που χρησιμοποιούσαν οι

Περισσότερα »

Κοινωνική Περμακουλτούρα

Βιωσιμότητα: Κάτι είναι βιώσιμο όταν μπορεί να επαναλαμβάνεται αιωνίως. Προσωπική βιωσιμότητα είναι η ικανότητα να διατηρούμε τους/τις εαυτούς/ες μας: τα επίπεδα ενέργειας μας, την υγεία

Περισσότερα »

Τι είναι Περμακουλτούρα;

Περμακουλτούρα (Permaculture) ή αλλιώς μόνιμη καλλιέργεια (permanent-agriculture) ως έννοια, δημιουργήθηκε από τους Bill Mollison και David Holmgren στην Αυστραλία στη δεκαετία του ’70 ως απάντηση

Περισσότερα »

Ενδιαφερεστε για καποια υπηρεσια μασ;

Επικοινωνηστε μαζι μασ